Baarikäytöksen kultaiset säännöt

Meistä varmasti jokainen jossain vaiheessa elämäänsä käy baarissa, toiset useammin kuin toiset. Mutta kuinka usein tulee ajatelleeksi, että baarissa käymiseen tai siellä olemiseen on olemassa säännöt.

1. Baarin paras pöytä on ehdottomasti se likaisin, valitse se ja muista valittaa likaisuudesta.

2. Vaadi saada drinkki, jota ei oikeasti ole edes olemassa. Väitä baarimikon olevan epäammattimainen, koska hän ei tiedä, mistä drinkistä on kyse.

3. Muista herkeämättä huutaa tarjoilijaa/baarimikkoa paikalle, vaikka sinulla ei olisi oikeaa asiaa. Kunhan vain baarityönkekijä ei ole laiskottelemassa, sillä hänen tehtävänsä on palvella sinua!

4. Oman mielipiteen kertominen rakentavasti on suotavaa, esimerkiksi “Tiesin kyllä, että on liikaa vaadittu saada oikea drinkki..”

5. Pöydässä oleva varattu-lappu koskee ehdottomasti sinua, vaikka et olisi pöytää varannutkaan. Istu siis siihen.

6. Joka päivä voi olla naamiaispäivä. Pidä siis naamiaiset, pukeudu hullunkurisiin asuihin ja järjestä kohtaus jos sinua ei päästetä sisään.

7. Mikä tahansa mieltäsi askarruttava kysymys ei ole liian vaativa baarityöntekijälle. Kysy siis ihmeessä mummosi kaiman osoitetta, parasta automerkkiä tai mitä tahansa. Ole tyytymätön palveluun, jos vastaus ei miellytä.

8. Käyttäydy kuin sika: kaada juomat pöydälle, heitä pähkinät lattialle, pissaa vessassa lattialle, seiniin ja mielellään kattoonkin jos mahdollista, saippuapullo on hyvä tyhjentää joko lavuaariin tai lattialle.

9. Puhu mahdollisimman epäselvästi, tai mikä parasta siansaksaa ja väitä työntekijää hölmöksi jos hän ei ymmärrä. Tarvittaessa puhu lujempaa, se auttaa aina.

Edellä mainitut “säännöt” olivat toki huumorilla kirjoitettu ja kenenkään mieltä ei ollut tarkoitus pahoittaa. Baarissa saa ja pitääkin olla hauskaa, mutta toki kultaisen käytöksen sääntöjä tulee sielläkin noudattaa.

Baarissa käyttäytymiseen on olemassa monenlaisia käytösohjeita, mutta parhaimmat ohjeet löytyvät täältä. Toki omaa maalaisjärkeä ja harkintaa tulee myös käyttää.

Suosittelen jokaista tutustumaan käytössääntöihin, vaikka omasta mielestä oma käytös olisikin baariin sopivaa ja kunnollista. Itse baarissa työskennelleenä ja toki myös asiakkaana olleena, voin kertoa, että usein he jotka kuvittelevat olevansa kaikkein fiksuimpia ja filmaattisimpia ei useinkaan sitä ole.

Erityisesti baarin työntekijänä kun seuraa humaltuvia ihmisiä ja torjuu heidän loputtomia epätoivoisia iskuyrityksiä, olisi tarpeen olla kultaiset säännöt kädenulottuvilla tarjotakseen niitä asiakkaille.

Tiivistettynä vielä “oikeat” käytössäännöt:

1. Baarimikko ei ole terapeutti, pyydä häneltä drinkki ja maksa se, älä jää jaaritteleman.

2. Sokeripuheet. Kutsu baarimikkoa vain baarimikoksi (tai nimellä jos tiedät sen), mutta älä millään hellyyttelynimellä, ne kuuluvat parisuhteeseen.

3. Baarityöntekijä ei ole vain sinua varten, ja hän ei flirttaile vaikka puhuukin sinulle (sosiaalisuus on osa hänen työtään)

4. Jätä tippiä. Monessa maassa tämä on yleinen tapa toimia, voisi ottaa tavaksi kaikkialla maailmassa, varsinkin jos palvelu on ollut hyvää.

5. Ole kärsivällinen. Ruuhka-aikana baarityöntekijä kyllä pyrkii tasapuolisesti palvelemaan kaikkia.

6. Ole kohtelias. Baarityöntekijä tekee työtään parhaiten osaamallaan tavalla, haukkuminen ei ainakaan helpota tilannetta.

7. Älä ole liian humalassa. Otetaan kotona pohjat ja sitten baariin, ei hyvä tapa toimia.

8. Käyttäydy siivosti. Jos juomasi kaatuu, hae paperia tai ainakin pyydä kauniisti työntekijää apuun.

9. Valomerkki. Kyllä, valomerkki tulee aina samaan aikaan ja kyllä kello on silloin sen verran kuin kuuluu ja kyllä juomien tarjoilu loppuu siihen.

marinate