Baarit ja klubit

Tässä artikkelisarjassa käsitellään baareja ja klubeja. Klubeja käsitellään kuitenkin varsin vähän, lähinnä yhtenä esimerkkinä tietyntyyppisestä baarista. Artikkeleissa käydään läpi joitakin erityyppisiä baareja, irkkupubeista karaokebaariin ja myös outoja baareja esitellään.
Wikipediassa baari kirjoitetaan, että baari on pieni ravintola, jossa on kahvilapalveluita ja alkoholia tarjolla.
Myös hotellien aulabaarit ovat Wikipedian luokittelun mukaan baareja. Pubit ja baarit on Wikipedian artikkelissa eroteltu, tosin näistä puhutaan arkikeskustelussa usein synonyymeina. Jos kaveri sanoo toiselle, että mennään baariin, niin se voi hyvin tarkoittaa iltaa irkkupubissa. Yökerho tai klubi on usein pidempään auki kuin tavallinen baari tai pubi. Klubeilla usein tanssiminen tai live-musiikki on tärkeä osa illanviettoa. Suomessa monille klubeille on erillinen pääsymaksu kun taas monissa baareissa tällaista ei ole. Klubilla voidaankin ymmärtää disko/yökerho tai keikkoihin erikoistunut pienempi paikka.
Perinteisesti klubilla ymmärretään pienen porukan tilaa, jossa järjestetään tapaamisia, esimerkiksi rotary-klubi. Tässä mielessä sanalla klubi onkin hyvin elitistinen ulottuvuus, kun taas ravintoloista puhuttaessa näin ei välttämättä ole. Suomessa monet yökerhot ovat nuorten suosiossa kun taas pubeissa ja baareissa käy enemmän myös vanhempia ihmisiä. Tosin, monet perinteiset tanssiravintolat ovat enemmän keski-ikäisten ja vanhempien ihmisten suosiossa.
Nämä ovat kuitenkin keinotekoisia jakoja, moni baari on samalla klubi, yökerho ja karaokeravintola.
Monet termit ovatkin varsin sekavia ja niitä käytetään eri tavalla eri asiayhteyksissä. Yksi hyvä esimerkki tästä on yleistermi ravintola. Ravintolalla yleensä tarkoitetaan ruokaravintolaa, mutta anniskeluravintolassa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla. Suomalaisessa pubissa tai baarissa ruokaa ei yleensä tarjoilla, mutta ulkomailla monista pubeista saa ruokaa. Viime vuosina tosin Suomeen on avattu gastropub-tyylisiä ravintoloita, joista saa myös ruokaa. Yleisesti ottaen perinteinen suomalainen baari on huono paikka nälkäiselle, usein ruokalistalla on ainoastaan pähkinöitä.
Suomalainen baarikulttuuri on muuttunut viime vuosina ja vuosikymmeninä. Monissa baareissa tunnelma on siistimpi ja humalahakuinen juominen ei ole aivan yhtä yleistä kuin aiemmin. Tosin usein aamuöisin baarien edustoilla näkee erittäin humaltunutta asiakaskuntaa. Toinen muutos on viinien juomisen lisääntyminen. Viini ei ole perinteisesti kuulunut suomalaisten baarien suosikkijuomiin, monissa baareissa on nykyään myös varsin hyvä viinivalikoima. Olutkulttuuri on
Suomessa vuosikymmeniä vanha, mutta viime vuosina Suomeenkin on tullut voimakkaana artesaaniolutbuumi ja useita pienpanimoita on perustettu. Ulkomaisten olueiden kulutus on lisääntynyt voimakkaasti ja ravintoloissa juodaan nykyään paljon muitakin oluita kuin perinteisiä karjalaa, koffia ja lapin kultaa. Monissa baareissa on nykyään myös ulkomaalaisia töissä, mikä oli hyvin harvinaista muutama vuosikymmen sitten. Teknologia näkyy myös baareissa ainakin niin, että usein saatavilla on myös langaton nettiyhteys. Monissa urheilubaareissa on monta screeniä ja usein ne ovat erittäin laadukkaita ja kalliita viritelmiä.
Yksi suomalaisen baarielämän erikoisuuksista on se, että se on erittäin vahvasti säännelty. Siksi baareissa on järjestyksenvalvoja, joka voi poistaa asiakkaan baarista tai olla laskematta häntä sisään. Ikärajoja valvotaan myös erittäin tarkasti. Alkoholin mainonta ja myynti on erittäin tarkkaan kontrolloitu, esimerkiksi kuinka paljon baari saa myydä vahvaa alkoholia kerralla asiakkaalle. Tästä johtuen esimerkiksi Suomessa myytävät cocktailit maistuvat usein huomattavasti miedommalle kuin ulkomailla, jossa vahvaa alkoholia pistetään usein juomaan enemmän.

marinate