Erilaisia baareja Suomessa

Määrittelyä baarista

Baarilla tarkoitetaan tilaa, jossa maksua vastaan tarjotaan ruokaa, juomaa, välipalaa, virvokkeita, kahvia, teetä, jäätelöä ja olutta. Baari ei ole ravintola, koska siellä ei ole käytössä pukukoodia. Baareissa voi olla anniskeluoikeus. Baarien hinnat ovat edulliset verrattuna ravintolahintoihin. Baareja on perustettu erilaisille asiakasryhmille kautta vuosikymmenien. Jokainen baari on omistajansa näköinen sisustukseltaan ja tarjoiluvaihtoehdoiltaan. Tosin Suomeen on rantautunut baariketjuja, jotka tarjoavat saman konseptin mukaan valmistettuja tuotteita, tarjoilijat ovat pukeutuneet samanlaisiin työasuihin ja kalustus on samanlaista. Näissä baareissa saadaan yleensä pikaruokaa ja valmisjuomia.

Monet lastenbaarit tarjoavat pieniä leluja kylkiäisinä, jos ostaa heiltä pika-aterian. On muistettava, että kylkiäisenä tullut halpa pieni lelu saattaa olla vaarallinen ja tukehduttaa, jos se joutuu pienokaisen suuhun. Baarien ja ravintoloiden välimuotoina ovat kesäterassit, joissa voi saada alkoholia, vaikka lapset ovat mukana. Tällöin vanhemmat ovat vastuussa siitä, että lapsia valvotaan eivätkä he saa olla päihtyneinä baarissa. Baarin henkilökunnalla on oikeus ilmoittaa poliisille ja lastensuojeluun päihtyneistä vanhemmista. Siksi lasten kanssa ei yleensä oteta yhtä keskiolutta enempää. Autoillessa on tällä hetkellä promillerajana 0,5, joten parempi on jättää auto kotiin ja lähteä taksilla kotiin perheen kanssa baarista, jos on ottanut yli kolme keskiolutta. Baarissa olevien lastentarvikkeiden tulee olla lapsille sopivan kokoisia, kuten lasten pöytien ja tuolien koko, hauskat ja kestävät tarjoiluastiat sekä likaantumista kestävät lattiapinnat. Hyvissä baareissa on nykyään syöttötuolit ja lastenhoitohuone erikseen siistiytymistä varten.

Kuka voi perustaa baarin

Entisaikaan kuka tahansa pystyi perustamaan baarin, jos oli sopivat tilat, kalustus ja tarjoiltava tuote asiakkaalle. Tänä päivänä elintarvikelainsäädäntö rajoittaa sitä, miten ja milloin voi perustaa baarin. Kesäbaariin ei tarvita elintarvikehuoneistoilmoitusta, kun toiminta-aika on lyhyt. Monet kesämuseot ovat hyödyntäneet tätä ja perustaneet kesäbaarin hankkimaan lisätuloja heikosti kannattavalle museotoiminnalle. Kesäbaarin pidosta saavat rahaa myös lasten kerhot, kuten 4H-yhdistyksen alaiset kerhot esim. retkitoimintaa varten. Yleensä baarin pitäjältä vaaditaan hygieniapassi ja alkoholia tarjoilevalta myös anniskelupassi. Sellaiset saa, kun läpäisee Eviran järjestämät tentit. Silloin saa luvan valmistaa ympärivuotisessa ja hyväksytyssä baaritilassa ruokia ja juomia sekä tarjoilla niitä.

Suomessa baariyrittäjän tulee tehdä vähintään toiminimi-ilmoitus Patentti- ja Rekisterihallitukseen, omistaa tai vuokrata sopiva baaritila, hankkia välineet, kalusteet ja koneet baariaan varten, tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus, hallita itseään ja omaisuuttaan eli olla oikeustoimikelpoinen, järjestää kassatoiminnot ja kirjanpito, ilmoittautua ennakkoperintä- ja työnantajarekisteriin ja ilmoittautua vakuutusyhtiöön YEL-maksajaksi. Yrittäjäeläkkeestä annetaan alkavalle yrittäjälle ensimmäisenä toimintavuotena alennusta, jotta toiminta lähtisi käyntiin eikä heti kaatuisi puolen vuoden sisällä. Työvoimatoimistot voivat myöntää aloittavalle baariyrittäjälle starttirahaa edellyttäen, ettei alalla ole paikkakunnalla kilpailua tai yritys perustetaan sosiaalisesta syystä. Maahanmuuttajat ovat käyttäneet tehokkaasti hyväkseen starttirahamahdollisuutta, siksi lähes joka paikkakunnalla on pitserioita, joilla on eksoottisia nimiä.

Raaka-aineiden hankinta baariin

Baari voi hankkia raaka-aineita monella tavalla riippuen baarin toiminnan tarkoituksesta. Yleensä baarit hankkivat itselleen elintarvikkeiden tukkukortin ja käyvät itse autolla tukusta raaka-aineita ja elintarvikkeita. Joskus ostetaan ruokaa marketeista, kun tukusta ostettu raaka-aine on tilapäisesti loppunut. Monet maatilat toimittavat suoraan baareihin esim. lihaa kebabin tekoa varten, munia, yrttejä, kotikaljaa, maalaisleipää tai karjalanpiirakoita. Kun baarissa on jokin erikoisuus, vaikkapa savolaiset lörtsyt tai kalakukko, vieras muualta tulee mielellään maistamaan paikkakunnan erikoisuutta. Baarien nurkissa oli usein pelikoneita tai pelipöytiä, joiden äärellä aika kului nopeasti. Entisajan baareissa oli levyautomaatteja keventämään tunnelmaa. Baarit olivat tunnetusti ennen nuorien tapaamispaikkoja ensitreffejä varten. Tietysti sosiaalisen kontrollin turvasi baarin pitäjä.

marinate