Irlantilaiset pubit meillä ja muualla

Irlantilaiset pubit Yksi tunnetuimmista pubien tyypeistä on perinteinen irlantilaispubi. Ympäri maailmaa on mahdollista nauttia olutta irkkupubissa. Mutta mikä muu kuin nimi tekee pubista irlantilaisenTätä kysyykin moni eri pubeissa, jotka mainostavat itseään tällaisena.
Moni Dublinin perinteinen pubi on toiminut yli 100 vuotta. Vanhimmat lähes tuhat vuotta. Esimerkiksi Dublin vanhin pub The brazen Head on perustettu vuonna 1198. Niiden sisutus on usein säilynyt muuttumattomana vuosikymmenet ja myös työntekijätkin ovat usein olleet töissä vuosikymmeniä. Hienoimmat pubit ovat Irlannissa kuin museoita, niissä kannattaa käydä jo pelkästään sisutuksen vuoksi. Moni pubi tarjoilee myös ruokaa. Irkkupubeihin ruoka ei ole ollut perinteisesti niin tärkeä osa kuin englantilaisissa pubeissa, esimerkiksi fish & chips kuuluvat enemmän brittipubin ruokalistalle. Irlantilaisiin pubeihin ruoka alkoi tulla 70-luvulla, aiemmin sille ei juuri nähty tarvetta, koska ulkona syöminen ei ole kuulunut perinteisesti irlantilaiseen kulttuuriin. Irlantilaisiin pubeihin on yhdistetty sosiaalinen funktio, ne ovatkin olleet perinteisesti tärkeä kokoontumispaikka paikallisille ihmisille. Irlantilaisissa pubeissa on usein myös olueiden lisäksi hyvä valikoima irlantilaisia siidereitä ja irlantilaisia viskejä. Irlantilaisessa pubissa soi usein irlantilainen live-musiikki, joka on monesti varsin ammattitaitoisten soittajien esittämää.
Näin ollen, vaikka moni pubi ulkomailla sijaitseva pubi mainostaa itseään aitona irlantilaispubina, ne saattavat olla hyvin kaukana alkuperäisestä. Moni näistä onkin pikemmin sporttibaari, jossa soi kovaääninen musiikki. Oikeasta irlantilaispubista tulisi löytyä myös irlantilaista olutta. Aina parempi, että valikoimassa on muitakin oluita kuin Guinness. Usein irkkupubeissa saa myös palvelua englanniksi, moni ei-englanninkielisissä maissa sijaitseva irkkupubi pyrkii ottamaan töihin englantia äidinkielenä puhuvia henkilöitä, ja näin luomaan autenttisemman tunnelman. Moni aito irlantilaispubi pyrkii myös soittamaan irlantilaista musiikkia. Ulkomailla moni irlantilaispubi voikin olla suuri pettymys kävijälle. Palvelun taso on usein varsin huonoa, pienellä palkalla töissä olevat nuoret eivät ole sitoutuneita työhön ja innossaan siitä kuin aidon irkkupubin omistajat ja työntekijät.
Valitettavasti monelle irkkupubin perustajalle kyseessä on erityisesti markkinointikikka. Moni yrittäjä tietää, että irlantilainen pubi myy samoin kuin italialainen pizzeria tai espanjalainen tapas-ravintola myyvät. Pubikulttuuri yhdistetään usein irlantiin. Toisaalta harva irkkupubiin menevä tulee etsimään sieltä aitoa irlantilaistunnelmaa, vaan hyvää tunnelmaa ja hyvää olutta.
Mutta myös Irlannissa ajat muuttuvat. Nuoret eivät enää käy pubeissa niin kuin vanhempi sukupolvi ja Guinness ei ole kaikkein muodikkain alkoholijuoma. Amerikkalaisvaikutteet ovat myös valtaamassa Dublinin ja Irlannin ravintola-alaa.
Irlantilaispubin avaamiseen ulkomailla on mahdollisuus käyttää ulkopuolista firmaa, kuten esimerkiksi ”Irish Pub Company. Nämä firmat huolehtivat ravintolan oikeanlaisesta sisustuksesta, he lähettävät materiaalin ja työmiehet paikalle. Tietysti tämä ei ole edullisin vaihtoehto aloittaa irkkupubia.

marinate