Karaoke on peräisin Japanista, mutta se on erityisen suosittua Suomessa. Karaoke on peräisin japanin kielen sanoista kara ’tyhjä’ ja “ōkesutoran” ‘orkesteri’ ensimmäisestä tavusta. Se voidaan suomentaa esimerkiksi vokaaliton soitto. Sitä lauletaan äännitteltä tulevan nauhoitteen mukaan ja sanat ovat näkyvillä videoruudulla. Karaokessa on usein karaokeemäntä tai -isäntä, jolle tuodaan paperilappu, jossa on laulajan nimi ja kappale. Kaikki laulajat eivt käytä omaa nimeään vaan laittavat lempinimen, esimerkiksi Marko voi kirjoittaa Make tai jotain muuta nimeä, josta ei voi tunnistaa. Seuraavaksi suomalaisesta karaokekulttuurista, joka on varsin omaleimainen,
Suomessa monissa kaupungeissa on lukuisia karaokebaareja. Monille suomalaisille karaokebaareille tunnusomaista on se, että laulajien taso ei usein ole erityisen korkea, mutta heidän annetaan laulaa siitä huolimatta. Suomaalaisessa karaokebaarissa laulusuoritusta tärkeämpää onkin ehkä yhdessäolo kuin laulusuoritusten taso. Monissa karaokeravintoloissa on satoja eri musiikkikappaleita, usein monilla eri kielillä. Karaoke on ollut suosittua Suomessa jo vuosikymmeniä, tosin se on suositumpaa vanhempien ihmisten keskuudessa, joten karaokebaarien suosio tulevaisuudessa ei ole täysin varmaa. Karaoke yhdistää suomalaisia, ja monille mukava ajanviettotapa. Moni suomalainen tarvitsee alkoholia, jotta uskaltaa laulaa, näin ollen karaoken laulamin keskiolutkuppiloissa sopii suomalaisille. Tosin jotkut myös laulavat ilman alkoholia, ja moni heistä laulaakin usein oikein hyvin. Suomalainen karaokebaari onkin usein mielenkiintoinen myös siinä mielessä, että siellä kokoontuu hyvin eri tasoisia laulajia – erinomaisia ja aloittelijoita. Monelle ulkomaalaiselle suomalaisessa karaokebaareissa vierailu voikin olla mieleenpainuva kokemus ja hyvä katsaus todelliseen suomalaiseen elämään. Karaokebaareja kuitenkin harvoin mainostetaan tästä näkökulmasta, sellaisessa vierailu voikin olla monelle turistille jopa järkyttävä kokemus.
Monissa muissa maissa karaokekulttuuri on varsin erilainen. Joissain maissa esiintyjä joutuu maksamaan, että pääsee laulamaan karaokea. Myös ulkomailla monissa karaokebaareissa on normaalia, että karaoke-emäntä/isäntä keskeyttää esityksen, mikäli se on erityisen huono.
Suomalaisten kansoittamia karaokebaareja on olemassa myös Suomen ulkopuolella, esimerkiksi Tallinnassa ja Espanjan aurinkorannikolla.