Monissa kaupungeissa ravintola- ja baaritarjonta on muuttunut todella paljon viimeisten 15 vuoden aikana. Harva baari selviää kovin montaa vuotta, ennen kuin nimi jo viimeistään menee vaihtoon, tai ravintolalle löytyy uusi omistaja. Ihmiset jaksavat harvoin kiinnostua samasta asiasta kovin kauan, joten uutuudenviehätys katoaa nopeasti ja jotain uutta on keksittävä. Nimen ja baarin imagon vaihtaminen toimii joissain tapauksissa, mutta moni baari on joutunut myös kokonaan pistämään lapun luukulle. Viimeisten vuosien fitness-trendi näkyy myös baarien määrässä. Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia terveellisistä elämäntavoista, joten baareissa käynti on vähentynyt todella paljon. Suljettujen baarien tilalle kaupunkien keskustoihin onkin avattu useita kuntosaleja ja hyvinvointikeskuksia. Oulu ei ole tässä asiassa poikkeus. Monet perinteiset ja pitkäänkin toimineet baarit ovat joutuneet sulkemaan ovensa. On kuitenkin hyvä muistella hetki, millaisia baareja Oulun keskustassa on toiminut. Osa niistä omaa jopa vähän legendaarisen maineen, joten lue tästä millainen Oulun baari- ja ravintolaelämä on ollut viimeisten 15 vuoden aikana. Jos nykyisin olisi kiinnostusta avata oma baari tai ravintola, voisi esimerkiksi yrityslainat olla hyvä ratkaisu.
Yksi ensimmäisiä uuden tyylisiä baareja Oulun keskustassa oli Wäinö. Se oli erityisesti nuorten suosiossa ja tarjosi muutaman erityylisen puolen. Hengailualue sopi kavereiden tapaamiseen ja rauhalliseen musiikin kuunteluun. Baarin alakerrassa oli yökerhon puoli, jossa nuoret saattoivat tanssia aamun pikkutunneille saakka. Baarilla ei ollut varsinaista teemaa, kuten monilla muilla, mutta se otti nopeasti paikkansa Oululaisten sydämissä. Baari toimi pitkään samalle nimellä, mutta noin 10 vuotta sitten se muuttui Hevimestaksi. Nimestä jo voi päätellä, että myös baarin tyyli muuttui nimen vaihdoksen myötä. Paikasta tuli hevikansan suosikki ja musiikki keskittyikin heviin ja rokkiin. Baarissa alkoi myös vierailla monia live-artisteja erityisesti viikonloppuisin. Hevimesta toimii Oulun keskustassa edelleen, paikka tosin on vaihtunut kaupungin toiselle puolelle.
Toinen nuorison suosikki oli Sedu Koskisen omistama Onnela. Tämä oli jotain, mitä Oulun yöelämässä ei oltu nähty aiemmin. Baarin sisustukseen ja tunnelmaan oli kiinnitetty erityistä huomiota. Monilla asiakkailla tuli olo, että he olivat jossain vip-bileissä, niin hieno paikka oli. Baari oli myös jaettu useampaan osastoon ja jokaisessa oli tarjolla hieman eri tyylistä musiikkia. Alakerrassa oli 2 osastoa, jotka toimivat pystybaari-teemalla. Eli niissä saattoi hengailla ja tavata kavereita. Musiikkina soitettiin toisella puolella suomipoppia ja -rokkia ja toisella puolella sekalaista musiikkia. Yläkerta oli pyhitetty tanssimiselle ja perinteiselle yökerholle. Sieltäkin löytyi 2 osastoa, joista toinen soitti uutta tanssimusiikkia ja toinen keskittyi hieman vanhempaan, 80- ja 90-luvun musiikkiin. Kolmannesta kerroksesta löytyi vip-tilat, johon ihan jokaisella ei ollut asiaa. Tämä baari pysyi kestosuosikkina usean vuoden ajan ja samalla paikalla toimii vielä nykyisinkin yökerho, mutta kulta-ajat ovat kuitenkin takana päin. Onnela oli erityisen suosittu keskustassa toimivien ravintoloiden henkilökunnan keskuudessa. Olihan sijainti keskeinen ja baari oli auki viikon jokaisena päivänä.
Yksi pitkäikäisimmistä baareista oli juna-aseman lähellä sijainnut Foxia. Tämä viihde- ja tanssiravintola keskittyi live-artisteihin. Baari ei ollut avoinna joka päivä, mutta erityisesti viikonloppuisin baarissa oli esiintymässä joku kotimainen huippuartisti, joka houkutteli paikalle pitkän jonon.